Cukinia z kaszą jaglaną i warzywami

cukinia zapiekana

Po raz pierwszy zrobiłam dziś danie z zapiekanej cukinii z kaszą jaglaną i warzywami. Potrawa wyszła cudnie i była rozkoszą dla podniebienia. To nie tylko zdrowe i niskokaloryczne odżywianie, ale również smaczna potrawa obiadowa.

Przepis (na 2 osoby odchudzające się lub 1 osobę jedzącą porcje do syta):
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew (może być mrożona, wtedy garść pokrojonej zamrożonej)
kilka brokułów (mogą być mrożone)
1/2 szklanki lub garść fasoli szparagowej zielonej lub żółtej (może być mrożona)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
troszkę mleka do ugotowania kaszy
sól
pieprz
oliwa z oliwek (kilka kropel)
masło (1 łyżka)
ser żółty mozzarella (ja dałam zwykły)

Włączamy piekarnik i nastawiamy na 190 stopni.

W garnku gotujemy kaszę jaglaną. Wlewamy szklankę wody i trochę mleka. Solimy. Gdy woda się zagotuje wsypujemy wcześniej przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Na sitku nad kaszą pod przykryciem gotujemy na parze jednocześnie warzywa (marchew, brokuły, fasola).

Cukinię myjemy. Kroimy na pół wzdłuż i łyżeczką wydrążamy miąższ (tak, aby powstała łódka). Wydrążone połówki cukinii solimy, pieprzymy i rozsmarowujemy palcem kroplę oliwy z oliwek (po stronie miąższu). Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy cukinię z obu stron po 5 minut. Cukinia mięknie. Przekładamy na żaroodporne szklane naczynie wysmarowane masłem.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną dowolnie cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodajemy pokrojony czosnek. Chwilę razem podsmażamy. Następnie dodajemy miąższ z cukinii, pokrojone obgotowane warzywa(nie muszą być ugotowane), kaszę jaglaną. Dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę masła. Przez chwilę smażymy.

Napełniamy cukinię przygotowanym farszem. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.

Mi farszu wyszło za dużo jak na jedną małą cukinię. To co zostało ułożyłam w naczyniu żaroodpornym obok cukinii i podpiekłam dodatkowo sam farsz.

Danie jest naprawdę pyszne. Smacznego.

Od dziś jestem przyjaciółką cukinii.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s