Makowiec topielec NAJLEPSZY

makowiec

Znalazłam ten przepis kiedyś na stronie http://www.wielkiezarcie.com udostępniony przez barbarka42.

Trochę go zmodyfikowałam i dostosowałam do moich oczekiwań. Jest to najlepszy makowiec na cieście drożdżowym jaki jadłam. Nie rozłazi się, jest w nim dużo maku.

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 1 kostka Kasi,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli.

 

Nadzienie:

  • 1/2 kg maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • garść mąki,
  • 1/4 kostki roztopionej Kasi,
  • 2 jajka,
  • 10 dag namoczonych rodzynek,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • olejek migdałowy

Oprócz tego  do posmarowania ciasta – roztrzepane 1 białko jajka.

Polewa kakaowa – przepis TU. Płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania ciasta po wierzchu.

Wykonanie:

Ciasto. Przygotowuję rozczyn z drożdży, mleka, 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Mieszam, przykrywam i odstawiam w pobliżu ciepła (ja akurat stawiam na kuchence i zapalam palnik obok). Mąkę z margaryną siekam nożem, dodaję cukier,  sól, jajka i porządnie zagniatam. Ciasto musi przestać lepić się do miski i stanowić zwartą jednobarwną, jednolitą masę. Dodaję wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam. Zajmuje to ok 15 minut. Na koniec podsypuję troszkę mąką i wtedy ciasto ładnie się formuje w 1 kawałek. Zawijam kawałek w gazę, topię w garnku z zimną wodą. Po 10 minutach ciasto pływa po wierzchu.

Masa Makowa. Mak zalewam dużą ilością wrzątku na całą noc. Na drugi dzień odcedzam na sicie i mielę mak 2x przez maszynkę. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i miksuję na najwyższych obrotach. Dzielę na 2 części.

Ciasto po wypłynięciu dzielę na 2 części. Podsypuję mąką i rozwałkowuję cienko na długość blaszki. Nakładam część masy makowej. Roluję ciasto.

Przesuwam roladkę na pergamin (rolując). Smaruję roztrzepanym białkiem i nakuwam dość gęsto widelcem (zapobiega pękaniu). Wkładam ciasto do brytwanki (wąska i długa).

Piekę w temp. 180 stopni Celcjusza około 70-85 minut. (zwykle piecze się krócej, ale mam specyficzny piekarnik, który chyba nie dogrzewa, więc czas pieczenia jest dłuższy).  Ciasto powinno być przyrumienione.

Po wystygnięciu polewam polewą kakaową, posypuję płatkami migdałowymi oraz skórką pomarańczową.

mak2

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s